Eläinten tilanne Espanjassa

Dog Force Onen yhteistyö- ja avustuskohteet sijaitsevat tällä hetkellä Espanjassa. Siellä koirien, hevosten ja muiden eläinten tilanne on surkea. Vaikka maa kuuluu EU:iin ja siellä on muutaman vuoden ajan ollut voimassa jonkinlainen eläinsuojelulaki, ei sitä juuri kukaan noudata ja harva tietää sen olemassa olosta.

Eläimiä ei espanjalaisessa kulttuurissa pidetä minkään arvoisina ja se johtuu osaltaan esimerkiksi siitä, että katolinen kirkko on vuosisatojen ajan opettanut ihmisille, että eläimillä ei ole sielua. Vaikka kirkko on ruvennut perumaan puheitaan, on Espanjassa edelleen monin paikoin suosittua huvia mennä katsomaan koko perheen voimin, kun esimerkiksi härkiä kidutetaan hengiltä barbaarisissa härkätaisteluissa. Parissa maakunnassa härkätaistelut on onneksi tätä nykyä kielletty.

Koirat

Koiranpentutehtailu rehottaa maassa villinä ja tehtaiden tuotoksia ostetaan eläinkaupoista lapsille leluiksi. Kun koirat eivät enää jaksa kiinnostaa, niitä hylätään kaduille, sidotaan kiinni jonnekin ja jätetään nälkiintymään tai heitetään autosta moottoritielle. Tämän jälkeen moni onneton koira joutuu rankkurin autoon ja se viedään koirien keskitysleirille, kunnalliselle tappotarhalle, joissa koiria harvoin edes ruokitaan sen kymmenen päivän tai kahden viikon aikana, jonka ne siellä viettävät ennen kuin kohtaavat loppunsa mitä mielikuvituksellisimmilla ja kauheilla tavoilla. Tappotarhoilla ei tosiaankaan käy valkotakkinen eläinlääkäri esirauhoittamassa eläimiä ja sitten lopettamassa niitä inhimillisesti.

Oma lukunsa ovat espanjalaisten metsästäjien työkoirat, virtaviivaiset ja uskolliset galgot ja podencot. Sen lisäksi, että nämä koirat viettävät surkean elämänsä pienissä puulaatikoissa tai maakuopissa, ne harvoin saavat inhimillistä loppua. Kun metsästyskausi päättyy, ylimääräisistä tai loukkaantuneista koirista halutaan päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Se käy esimerkiksi hirttämällä, heittämällä koira jyrkänteeltä tai vaikka katkaisemalla siltä jalat ja jättämälle pellolle nälkiintymään. Jos googlen kuvahakuun laittaa hakusanaksi galgo, voi itse nähdä omin silmin, missä arvossa metsästäjät koiriaan pitävät.

Hevoset, aasit ja pienet lemmikit

Hevosia ja aaseja hylätään laitumille ilman vettä, ruokaa tai suojaa. Jos hevonen tai aasi on jäänyt auton alle, ei poliisi tule sitä ampumaan, koska eläimet eivät ole edes poliisien luotien arvoisia. Espanjassa ferioilla eli kyläjuhlilla on monesti vetonaulana karuselli, johon on sidottu kiinni eläviä poneja. Ne kävelevät helteessä ympäri loputtomasti yötä päivää. Joskus ponien lähes vastasyntyneet varsat viettävät yönsä neonvalojen loisteessa ja melussa karusellin keskellä. Ponikarusellit ovat julmia kidutusvälineitä.

Pienlemmikkejä, kuten hiiriä ja kesyrottia pidetään paikallisissa eläinkaupoissa kammottavissa oloissa omien ulosteidensa seassa ilman puhdasta vettä tai ruokaa. Lintuja on tavallista pitää parinkymmenen sentin levyisissä häkeissä talon seinustalla tai parvekkeella ilman mitään lentomahdollisuutta, muiden lintujen seuraa tai muita virikkeitä, että ne laulaisivat enemmän.

Valoa tunnelin päässä

P1030881Espanjassa on kuitenkin havaittavissa orastavaa toivoa asioiden muuttumisesta, sillä viime vuosina moni ulkomaalainen ja jopa jotkut paikalliset ihmiset ovat perustaneet yhdistyksiä, jotka yrittävät järjestelmällisesti pelastaa eläimiä, parantaa niiden asemaa yhteiskunnassa ja valistaa nuoria sekä muuttaa ihmisten asenteita eläimiä kohtaan. Nämä harvat ihmiset toimivat kestokykynsä äärirajoilla tarhoillaan ja taistelevat joka päivä saadakseen koirille ruokaa, hevosille heinää, maksaakseen eläinlääkärikulut, tilojen ja alueiden vuokrat ja löytääkseen koteja hylätyille.

Tiellä kohti eläinten parempaa kohtelua on paikallinen valistustoiminta ja ihmisten asenteiden muuttaminen erittäin tärkeää. Yhtä tärkeää on kuitenkin tällä hetkellä hädässä olevien eläinten ja niiden parissa toimivien organisaatioiden konkreettinen auttaminen. Tässä Dog Force One ry astuu kuvaan. Huolehtimalla esimerkiksi ruoka-avun lähettämisestä koiratarhoille ja rahan keräämisestä tarhojen erilaisia korjauksia varten voidaan paikan päällä vapauttaa resursseja tärkeämpiin toimiin.

Meillä sivistyneillä yksilöillä on ymmärrys, oikeus ja velvollisuus toimia eläinten olojen parantamiseksi valtioiden rajoista välittämättä.